Polítiques de les Dones

És molt important que del 10N surti un govern fort, socialista i compromès amb la igualtat

  • Lídia Guinart Moreno
  • Actualitzat:
  • Creat:

Entrevista a Lídia Guinart, núm.5 a la llista de Barcelona, que ha estat la nostra diputada referent feminista a la darrera legislatura

Aquest darrer dia de campanya, entrevistem Lídia Guinart Moreno, la nostra candidata referent en polítiques feministes, número 5 de la llista a la circumscripció de Barcelona. Va ser diputada a la darrera legislatura on es va participar molt activament en el redactat i implementació del Pacte d'Estat contra la violència de gènere. 

 

1/Com descriuries aquests darrers anys polítics estatals?

En el darrer any hem recuperat l’empenta que havíem perdut durant tots els anys de govern del PP, de Rajoy. Abans de 2011, l’agenda feminista havia donat passos endavant molt importants, sempre de la mà de governs socialistes. La llei de l’avortament –tant el primer pas amb la de supòsits, a l’època de Felipe González, com sobretot la de 2010, de terminis, impulsada pel president Rodríguez Zapatero- van suposar la consolidació del dret de les dones a decidir quan volen ser mares i si volen ser-ho o no. Potser no ens en recordem, però d’aquella època data la consideració del permís de maternitat no com una baixa per malaltia sinó com una contingència específica i va ser llavors quan es va ampliar a setze setmanes.

Més tard, amb el president Rodríguez Zapatero la llei integral contra la violència de gènere i la Llei de Igualtat van ser dues fites importantíssimes que van situar Espanya com un referent a nivell mundial en polítiques de igualtat de gènere. També es va aprovar l’ampliació dels permisos de paternitat, la legalització del matrimoni de persones del mateix sexe i el reconeixement del dret a l’adopció per a persones homosexuals, per citar alguns exemples. I el primer govern paritari va ser el de Zapatero.

Els set anys de govern del PP no només van frenar aquest avanç sinó que van suposar un clar endarreriment en les polítiques de igualtat. Les retallades en polítiques de igualtat i en els organismes encarregats d’empényer-les van ser brutals. En nom de l’austeritat i la racionalització i amb l’excusa de la crisi, no només es va minvar els pressupostos i es van deixar de desenvolupar lleis com la de igualtat o la que havia de combatre la violència de gènere sinó que es van restar competències als ajuntaments en aquestes matèries i es van reduir a la insignificança organismes estratègics com el Instituto de la Mujer.

Ara, amb el Govern de Pedro Sánchez estem tornant a recuperar tot el que s’havia retrocedit i estem avançant de nou. La igualtat i la lluita contra la violència de gènere, amb el desenvolupament del Pacte d’Estat, són eixos prioritaris i transversals de la política del govern socialista. Per això necessitem un govern fort, amb capacitat per a impulsar aquestes polítiques.

 

 

2/Com ha afectat al teu àmbit l’aturada legislativa?

Insisteixo en la necessitat de tenir un govern fort i en plenes competències quan abans millor. Malauradament, el bloqueig de les dretes i les esquerres, amb Unidas Podemos, ho ha fet impossible fins aleshores. En els mesos en els que el Gobierno ha estat en plenes funcions, s’ha impulsat el Pacte d’Estat en matèria de violència de gènere. Malgrat haver-lo votat a favor i tot i que quan va deixar el govern ja havien passat nou mesos des de la seva aprovació, el PP no el va desenvolupar en absolut. Mesures tant importants com la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial per a formar en igualtat tots els operadors jurídics, el reforç i millora de l’assistència a les víctimes i als i les menors, el fet de facilitar l’acreditació de la condició de víctima de violència de gènere, tornar les competències als ajuntaments i fer efectives les transferències compromeses al pacte d’Estat, tant als ajuntaments com a les Comunitats Autònomes són algunes de les moltes mesures que es van impulsar en només deu mesos. És esgarrifós que hi hagi més de mil víctimes mortals de violència de gènere des de 2003, que és quan les vam començar a comptabilitzar i que dia sí, dia també, es registrin nous casos de violència masclista. Per això el desenvolupament del Pacte, que conté moltes mesures educatives i preventives, és vital.

En matèria de Igualtat, es va aprovar al març el Real decret-Llei de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en matèria d’ocupació, que inclou mesures per a la coresponsabilitat, per garantir la igualtat salarial i contra l’assetjament sexual a les empreses, entre d’altres. I des de tots els ministeris s’han implementat diverses mesures que figuren al Pacte d’Estat i altres encaminades a aconseguir la igualtat real entre homes i dones.

Després de les eleccions d’abril, amb el Gobierno en funcions lògicament hi ha hagut un fre a aquest impuls, per raons obvies. Amb un Executiu en plenes competències, un govern socialista compromès amb la igualtat com ha demostrat Pedro Sánchez en aquests mesos, garantirem el ple desenvolupament del Pacte d’Estat i del full de ruta cap a la igualtat en tots els àmbits. Que hi hagi més dones que homes en el govern de Pedro Sánchez ni és casualitat ni és “postureo”.

 

 

3/Per què creus que han fracassat les negociacions per formar un govern amb Unidas Podemos? Com afectava específicament al teu àmbit?

Crec que Unidas Podemos no s’ho va prendre seriosament ni amb suficient responsabilitat. I, malauradament, no és la primera vegada que envia a en orris un acord. Ja vem tenir l’experiència en el Pacte de Toledo, que va dinamitar quan s’estava a punt d’assolir un consens, i amb el Pacte d’Estat en matèria de violència de gènere, quan ens van vetar junt amb Ciudadanos aspectes relatius a prostitució i a ventres de lloguer i quan van abstenir-se en la seva aprovació definitiva al ple del Congrés. En aquest sentit, és evident que no tenen clar – si més no una part de Unidas Podemos que inclou En Comú -  que es tracta de posar fre a la mercantilització del cos de les dones, és a dir, que estem parlant de formes d’esclavitud i de violència de gènere, lligades a més a més a la feminització de la pobresa i a la vulnerabilitat que aquesta genera. Això, en ple segle XXI, no ho podem permetre de cap de les maneres.

 

 

4/Per què creus que és important un govern socialista fort? Com afecta al teu àmbit?

Com deia abans, un govern socialista fort és imprescindible per a desenvolupar l’agenda social del país en sentit ampli, però molt especialment l’agenda feminista. Ja he explicat que sempre han estat governs socialistes els que l’han impulsat.

Ara, a més a més, tenim l’espada de Damocles de la dreta involucionista, masclista i retrògrada encarnada en Vox amb la coresponsabilitat necessària del PP i de Ciudadanos a diversos governs autonòmics i municipals. Això, traslladat a nivell d’Espanya, seria terrorífic, no ho podem permetre de cap de les maneres. Perseguir els i les professionals que atenen les víctimes de violència de gènere, retallar partides per a igualtat –cosa que fa la dreta allà on governa, també a Catalunya-, intentar desentendre’s del Viogén, que protegeix les dones que pateixen violència, són coses que estem veient a Andalusia i a altres llocs. El sol fet de negar la violència de gènere o insultar les víctimes i els seus familiars amb un espectacle penós com el que van protagonitzar PP i Vox recentment a una concentració de repulsa de un crim a Madrid és quelcom que atia el masclisme assassí, li dóna oxigen.

Ho explica al vídeo:

 

5/Quins creus que són els grans reptes de govern del teu àmbit?

A més a més de tot el que ja he citat en relació a la lluita per eradicar la violència de gènere, lligat al desenvolupament del Pacte d’Estat, hem de garantir la igualtat d’oportunitat de dones i homes en el treball, i això inclou moltes mesures i reformes legals adreçades a fer-ho possible. Un primer pas va ser el decret de març passat al que abans m’he referit. Cal aconseguir la racionalització d’horaris que faciliti la coresponsabilitat en les feines de cura i en l’àmbit privat. També ens proposem potenciar les vocacions STEM, és a dir, les relacionades amb la ciència, la tecnologia, la ingenieria i les matemàtiques, en les que les dones estem infrarepresentades, no arribem al 30% de les matrícules, i en les que està bona part del futur de l’ocupabilitat.

D’altra banda, volem aprovar una Llei integral contra la Tracta d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual i, pel que fa a la prostitució, mesures encaminades a la seva abolició, amb sancions a la demanda i introduint una figura jurídica que permeti sancionar penalment als que contribueixin o es beneficiïn de la prostitució aliena. Pel que fa als ventres de lloguer, diem un no rotund i actuarem contra les agències que ofereixen aquesta pràctica que - ho hem de recordar un cop més- està prohibida a Espanya.

I és alarmant la proliferació de delictes contra la llibertat sexual i per això volem reformar la legislació penal de manera que garanteixi que el consentiment de la víctima sigui clau en els delictes sexuals i que si una dona no diu sí, estigui clar que no hi ha consentiment.

Tenim molts reptes per endavant i els volem fer realitat quan abans millor. Per això és molt important que de les eleccions del 10N surti un govern fort, socialista i compromès amb la igualtat.

 

Fitxers adjunts: