Polítiques de les Dones

Manifest i acte contra la mutilació genital femenina (MGF)

  • Actualitzat:
  • Creat:

El 6 de febrer és el dia internacional de tolerància zero amb la mutilació genital femenina

La mutilació genital femenina (MGF) consisteix a alterar els òrgans genitals de les dones de forma intencional i per motius no mèdics. 

La MGF és una de les expressions de la violència contra les dones, a través del control del seu cos i de la seva sexualitat, i suposa una greu violació del dret a la salut i del dret al propi cos de les dones i les nenes.

Es calcula que aproximadament 200 milions de dones són supervivents de MGF i que, cada any, 3 milions de nenes són en risc de patir-la.  A Catalunya, es varen constatar 114 casos al 2008 enfront del 7 casos oficialment registrats del 2020.

Als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, dins de l’Objectiu 5 (Igualtat de gènere) s’estableix la Meta 5.3, consistent a “eliminar totes les pràctiques nocives, com el matrimoni infantil, precoç i forçat, i la mutilació genital femenina”. A Catalunya, sota el mandat del president Maragall (2003-2006) es va crear l'equip de supervisió de casos de MGF, i sota el mandat de José Montilla (2006-2010) es varen crear les taules de prevenció de la MGF a comarques de Girona (2008) i el Protocol d'Actuacions per prevenir la MGF.

Erradicar aquesta pràctica és responsabilitat de tota la societat, no només de les comunitats afectades. 

Al nostre entorn, la pràctica d’aquesta forma de violència contra les dones se sustenta fonamentalment en quatre pilars:

- Els mites que la perpetuen, com ara suposats motius sanitaris, culturals o religiosos, objectivament refutables.

- L’afirmació identitària, basada no només en tradicions sinó també en pautes de nova creació, com a reacció davant de l’exclusió social i cultural.

- Un model de convivència basat en patrons de multiculturalitat diferenciadora en lloc de la necessària i positiva interculturalitat basada en la suma des de la diversitat.

- El deficient apoderament de les dones, condicionades per la precarietat i per la creixent incidència de models patriarcals de cosificació i control.

 

Per acabar amb la MGF, necessitem polítiques públiques orientades a:

- La sensibilització social sobre les causes reals i les conseqüències de la MGF.

- L’aprofundiment a la formació sobre la matèria del personal dels serveis educatius, socials, sanitaris i legals. 

- La redefinició i harmonització dels diversos protocols aplicats a les comunitats autònomes per tal de fixar un marc mínim de drets i de garantia d’eficàcia de les actuacions.

- El treball comunitari abordat de forma integral i socialment responsable.

- El foment de la interculturalitat com a via per acabar amb el replegament identitari reactiu.

- Les accions dirigides a l’apoderament real de les dones: acompanyament a les supervivents, sensibilització sobre drets de la dona i lluita contra les causes de la precarietat que acaba tancant en una bombolla.

Per al PSC, la MGF és una pràctica a erradicar. Per això, participem en aquesta xerrada per exigir millorar els protocols per acabar amb aquesta xacra i publiquem aquest manifest de denúncia:

Fitxers adjunts: